tisdag 13 december 2016

NOBELDAG

Nobeldagen firade vi fredagen 9 december. De äldsta barnen från Näckrosen var delaktiga i de aktiviteter som vi hade på Lotus. Barn på Lotus höll i samling där de berättade om Alfred Nobel, hans uppfinningar och om Nobelpris.


Därefter visade Lotus barn två olika experiment som barn från Näckrosen fick prova göra själva. 
Ett experiment med citronsyra, bikarbonat, vatten och karamellfärg. När citronsyra och bikarbonat blandas med varandra i torrt tillstånd händer ingenting. Men när det tillsätts vatten så löser vatten upp dem och startar reaktionen mellan surt (citronsyra) och basiskt (bikarbonat). Vi blandade vatten med karamellfärg bara för att ge experimentet en mer spännande karaktär.
 I det andra experimentet använde vi ett glas, ljus, vatten och karamellfärg. Vi tände ljuset och satt glaset vänt upp-och-ned över ljuset som stöd på en djuptallrik med vatten och karamellfärg. Efter en stund slocknade ljuset och vatten i tallriken steg i glaset.
Ljuset slocknade för att syrehalten i luften i glaset sjönk. Luften i glaset blev mycket varm av ljuset. Den varma luften tar stor plats. När den efter en stund kyls ned, tar luften mindre plats och då fylls det ut med vatten.
Vad är det som händer egentligen?
Det yttre trycket (atmosfärtryck ) förblir konstant. När luften i glaset tar mindre plats blir det yttre trycket större än det inre trycket i glaset, då pushar atmosfärtrycket vatten för att jämna ut trycket.Klockan elva var det dags att titta på förra årets Nobelmiddag, dela ut Nobeldiplom till alla barn för deras insatser under hösttermin 2016 och äta Nobellunch tillsammans.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar